Prva gljivarijada u Koprivnici i Koprivničko križevačkoj županiji

Datum objave: 26. 11. 2018.

Prva gljivarijada u Koprinvičko- križevačkoj županiji održana je dana 15.09. 2018. godine u Gradu Koprivnici. Gljivarijadu je organizirala udruga žena Vinica.

Prije svega, zahvaljujemo se Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu na primanju u članstvo saveza 2017. godine.
Ohrabrene ovom Odlukom, dana 15. 09.2018. godine, članice udruge žena Vinica organizirale su prvu gljivarijadu u šumi Vinica, u zapadnom dijelu Koprivnice. Bila je to prava berba vrganja. Po povratku iz šume košare su bile pune vrganja. Ono što je vrijedno naglasiti, uz dužno poštovanje prema svim beračima gljiva, su blagve koje su se nalazile u košari našeg cijenjenog Predsjednika Saveza, Gospodina Branka Bartolića.
Berba vrganja koja je trajala tri sata nije bila natjecateljskog karaktera, obzirom da je ovo bilo prvo druženje na Vinici u Koprivnici. Sve udruge i društva po povratku u društveni dom Vinica, nagrađene su i knjigom Poznate jestive gljive kontinentalnih krajeva Hrvatske čiji je nakladnik udruga žena Vinica, a autor dr. Radovan Kranjčev (knjiga je doživjela dva izdanja – nestalo, u pripremi je treće).
U programu berbe vrganja gljivarskih društava sudjelovala su i djeca u pratnji članova obitelji, te članice udruga žena koje su se odazvale pozivu.
Zadovoljstvo ubranim vrganjima, rekreacija po čistoj šumi bukve, kestena, hrasta i graba koja je i asfaltirana cijelom svojom dužinom, pružala je posebno lijep ugođaj svima.
Posebno želimo istaknuti blagodat prirode; šuma Vinica veže se na prvu kuću Grada Koprivnica i obilovala je vrganjima što je i bio cilj prve gljivarijade. Odnijeti sobom kući što više vrganja. Ubrano je više od 100. kg.
Po povratku u društveni dom Vinica, determinirane su sve ubrane gljive za koje berači nisu bili sigurni što su ubrali. To je za njih učinio naš predsjednik Gospodin Branko Bartolić na čemu mu se iskren zahvaljujemo.

Kao domaćice, potrudile smo se da naši „težaki“ ne idu u šumu gladni i da se gladni ne vraćaju kući.
Ovom gljivarijadom udruga žena Vinica je obilježavanje Dana vrganja koje se održavalo svake godine u društvenom domu Vinica, i to od 2005. godine, preselila na teren, u šumu Vinica, proširila na istinske ljubitelje gljiva – gljivarska društva, čime je nastao jedan novi, praktični, terenski i edukativni program.
Iskreno se zahvaljujemo svima, predsjedniku Branku Bartoliću, gljivarskim društvima: Kamilo Blagaić Zagreb, Sesvete iz Sesveta, Smrčak Čakovec, Maglen Oroslavlje, Amanita Sveti Ivan Zelina, Ivan Focht iz Kutine, Ivanec iz Ivanca, planinarskom društvu Bilo iz Koprivnice te udrugama žena Herešin, Hrvatsko srce Peteranec, MIličani, i Bakovčice .
Do iduće gljivarijade uživajte u zdravoj i čistoj prirodi uz obilje šumskog mesa.

Prva gljivarijada u Koprinvičko